Nå blir dyrevelferden bedre for verpehønene | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Nå blir dyrevelferden bedre for verpehønene

Nå blir dyrevelferden bedre for verpehønene

Alle egg fra Solvinge kommer nå fra frittgående høner med tilgang til miljøberikelser.

Siden 2012 har REMA 1000 som eneste dagligvareaktør kun solgt egg fra frittgående høner. Dette tiltaket ble godt tatt imot og førte til at vi i 2016 ble tildelt den internasjonale dyrevelferdsprisen «Good Egg Award».

Nå løfter vi dyrevelferden ytterligere ved å introdusere miljøberikelser i fjøsene, noe som øker trivselen i flokken og gir hønene et mer naturlig liv.

– Vi tror at dyr som har det bedre gir oss mat av bedre kvalitet. Dyrevelferd står sentralt i vårt ansvarsarbeid og dette tiltaket føyer seg inn i rekken av flere velferdstiltak vi har gjort de siste årene, sier Kaia Andresen, sjef for miljø og samfunnsansvar i REMA 1000.

Høner har stor utforskertrang og et naturlig behov for å rote i strø, hakke, skrape og lete etter mat. For å tilfredsstille dette behovet vil alle bønder som leverer egg under merkenavnet Solvinge fra 1. september 2018 ha kråsestein, hakkesteiner og helt korn i fjøsene sine.

Ny emballasje: Slik ser eggekartongen fra Solvinge ut, som kommer fra frittgående høner med tilgang til miljøberikelser.

Miljøberikelsene er nøye utvalgt for å gi økt stimuli til hønene, slik at de får utløp for sitt naturlige adferdsbehov.

Dyrevelferd er et viktig tema for REMA 1000, og siden 2015 har vi samarbeidet med Dyrevernalliansen. I 2018 fikk dyrevelferden i fjørfenæringen et historisk løft da vi byttet til den nye kyllingrasen Hubbard, som både lever lenger og vokser saktere enn kyllingen som er vanligst i Norge.

Les mer om vårt arbeid med dyrevelferd i eggproduksjon her

Disse miljøberikelsene er satt inn:

Kråsestein

Høna mangler tenner og kan derfor ikke tygge fôret. Hun ønsker derfor å kunne plukke i seg grus og småstein som hun samler i muskelmagen sin – kråsen. Kråsen vil da fungere som en kvern og hjelpe til med malingen og fordøyelsen av fôret. Dette er en naturlig atferd for høna og vi setter derfor inn kråsestein av harde bergarter eller kalkstein i alle fjøs. Høna plukker i seg den mengden hun ønsker og kråsesteinen bidrar til utviklingen av en stor og velfungerende krås, noe som er positivt for fordøyelsen og hønas helse.

Hakkestein

Hønas fôr er nøye komponert av eksperter innen husdyrernæring. Fôret settes sammen slik at det dekker dyras behov for de ulike næringsstoffer i de ulike faser av verpeperioden. Hønene har fri tilgang på fôr og regulerer selv hvor mye de spiser. Likevel kan det enkelte dyr ha litt individuelle behov for næringsstoffer og vi tilbyr derfor hønene hakkesteiner. Disse er satt sammen av ulike vitaminer og mineraler og kan sammenlignes med saltslikkesteiner som tilbys andre dyr. Hønene har da mulighet til å dekke sitt individuelle behov for disse næringsstoffene samtidig som de får tilfredsstilt sitt naturlige behov for å hakke på ting.

Helt korn

Høna hakker mye når hun spiser – hun har det rett og slett i nebbet. Videofilming av høns har vist at i snitt er det kun tredje hakk som formål å ta opp fôrpartikler. De to andre hakkene bruker høna til å undersøke og lete etter fôret. Ved å tilføre helt korn i strøet på gulvet tilfredsstilles hønenes sterke behov for å hakke, skrape og lete etter fôr i omgivelsene rundt seg. I tillegg sørger denne miljøberikelsen for at strøet på golvet holder seg tørt og løst. Dette er viktig slik at høna kan foreta et skikkelig strøbad når hun ønsker. Når hønene strøbader ligger de gjerne sammen i en haug på golvet, og bakser med vingene slik at fjørene fylles med strøpartikler. Etterpå rister de seg og pusser fjærene med nebbet. Formålet med strøbadet er altså å rense fjærdrakten og holde den pen.

Les mer om vårt arbeid med dyrevelferd her.