Fluor og tenner: 9 myter og fakta om tannkrem | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Fluor og tenner: 9 myter og fakta om tannkrem

Fluor og tenner: 9 myter og fakta om tannkrem

Er fluorprodukter bra for tannhelsen? Og er fluortannkrem skadelig for miljøet? Bør alle bruke fluorskyll? La oss pusse bort mytene som omgir fluor og tenner og gape opp for 9 rene fakta!

1. Det er ikke fluor i tannkrem, men fluorid

Det stemmer at det bare heter fluor på folkemunne. Ren fluor er en giftig gass som ikke forekommer naturlig. Det du finner i tannpasta, fluortabletter og munnskyllevann tilsettes som fluorider, for eksempel natriumfluorid.

2. Fluor er skadelig

Inntak av store mengder kan ha skadelig effekt, men det skal svært mye til for at du skal bli forgiftet. I anbefalte doser er det solid dokumentasjon for at det forebygger karies og er en viktig del av en sunn og god tannhelse. 

I Norge anbefaler helsemyndighetene å pusse tennene to ganger daglig med tannkrem med fluorinnhold fra 1000 til 1500 ppm. EU har gjort en grundig sikkerhetsvurdering på bruk av fluorid, og du som forbruker kan føle deg helt trygg på at det ikke er helseskadelig i tannpasta. Samtlige tannkremer fra Solidox og Jordan inneholder fluorid for å sikre god tannhelse. 

3. Fluor hjelper mot ising i tennene

Ja, det kan faktisk redusere ising i tennene fordi emaljen styrkes. Om du sliter med ising bør du pusse tenner med fluortannkrem og en myk tannbørste, som Jordan Individual Precision Soft eller Jordan Expert Clean Soft. Unngå syreholdig mat og drikke, og tygg gjerne fluortyggegummi.

finn den beste tannbørsten for deg

Det er anbefalt å pusse tennene to ganger daglig for å ta best mulig vare på dem. Husk tanntråd! Foto: Jordan

Les også: 7 myter om tøymykner

4. Fluor kan gi misfarging på tennene

Dersom man har et for høyt inntak over tid, kan man få en forgiftningstilstand kalt fluorose. Dette kan gi brune flekker på tennene, spesielt hos barn. Følger man anbefalt bruk, er det ikke risiko for overdosering.

Tannkremen Solidox Hvite tenner fjerner effektivt flekker og misfarging på tennene slik at den naturlige hvitheten kommer frem. Men en gjennomsnittlig voksen må innta hele 6,5 tuber av den på en gang for å bli forgiftet! 

5. Man trenger ikke fluortannkrem

Jo, det er bred enighet blant tannleger og norske helsemyndigheter at fluor er en essensiell ingrediens i tannpasta for både voksne og barn. Det gjør tennene mer motstandsdyktig mot karies og syreangrep ved å danne et beskyttende lag på emaljen.

Emaljen er det ytterste laget på tannen vår. Emaljen består i hovedsak av mineraler, primært kalsium og fosfat. Når vi spiser sukkerholdig mat vil bakterier i munnen bryte ned sukkeret og produsere syre. Syren bryter ned emaljen. Fluor binder seg til kalsium og fosfat og danner et beskyttende lag på emaljen. Bruk av fluorfri tannpasta vil kanskje rengjøre tennene, men vil ikke gi den samme beskyttelsen mot karies og syreangrep.

Husk også å bruke tanntråd før du pusser med fluortannkrem. En tann har fem flater, men tannbørsten får bare rengjort tre av dem. Bruk en tanntrådholder som Jordan Green Clean Flosser. Den kombinerer god funksjonalitet med miljøvennlige materialer, og kommer lett til også mellom tennene. Håndtaket er laget av 100 prosent resirkulert og FDA-godkjent plast som stammer fra matbeholdere.

Les også: Slik vasker du hjemmet mer miljøvennlig

6. Fluortannkrem er skadelig for miljøet

Fluor i seg selv er ikke skadelig for miljøet. Medienes fokus har vært rundt de per- og polyfluorerte fluorforbindelsene. Disse stoffene brytes svært sakte ned, og kan hope seg opp i næringskjeden. Tannpasta inneholder ikke de samme omdiskuterte per- og polyfluorerte fluorforbindelsene, men i stedet fluorforbindelsen fluorid som har en positiv effekt på tennene.

Jordan Green Clean tannbørster

Jordan Green Clean er designet for å ta vare på tennene dine og miljøet. Foto: Jordan.

7. Man kan ikke få for mye fluor

Jo, det er mulig å få for mye, så pass litt på. Det er ikke sikkert du trenger fluorskyll, og det er ikke sikkert barna trenger fluortabletter. Pass i så fall på at de får riktig dose. Snakk med tannlegen din og hør om tannkremen dere bruker er tilstrekkelig for deg og dine.

8. Barn bør ikke pusse tennene med fluortannkrem

Tvert i mot! Det er lurt å få inn gode pussevaner så snart de får sine første tenner. Fluor er viktig for munnhelsen og bidrar til å gjøre tannemaljen mer motstandsdyktig mot syreangrep. 

Barn under 1 år bør få en knapt synlig mengde tannpasta på tannbørsten, mens barn mellom 1 og 3 år skal ha en mengde tilsvarende sin egen lillefingernegl. Alle Jordans barnetannbørster har et merke på busten som symboliserer hvor mye tannkrem som er anbefalt å bruke. Husk å velge en variant med smak og fluornivå tilpasset barn, som Solidox sin barnetannkrem til de minste mellom 0 og 5 år.

Les også: Hvordan vaske klær – tips for nybegynnere

9. Det er alltid bra å skylle munnen med munnskyllevæske etter tannpuss

Det er individuelle behov som avgjør om du behøver munnskyllevæske – snakk med tannlegen din. Noen fluorskyll har lavere fluornivå enn det som er i tannpasta, og disse bør ikke brukes etter tannpussen. Velg et munnskyllevann med anbefalt mengde. Man bør uansett ikke skylle munnen med vann etter tannpuss – da skyller du bort fluoren fra tannkremen!