Kast mindre mat: 6 kreative tips fra Radical Broccoli-jentene | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Kast mindre mat: 6 kreative tips fra Radical Broccoli-jentene

Kast mindre mat: 6 kreative tips fra Radical Broccoli-jentene

En gjennomsnittlig husholdning kaster hver åttende handlepose, noe som tilsvarer mat for 5800 kroner i året rett i søpla. Greenfluencerne bak Radical Broccoli-navnet gir deg seks enkle tips for å kaste mindre.

Vi nordmenn kaster ekstremt mye mat. Ikke bare hiver vi mat som kunne mettet svært mange mennesker, men vi kaster bort penger vi kunne brukt på andre ting.

Er du en av de som ønsker å gjøre noe med matsvinnet hjemme har du kommet til rett plass. Jentene bak den populære Instagramkontoen og bloggen @Radical Broccoli har samlet sine seks beste tips for å hjelpe deg til å kaste mindre.

1. Identifiser hva du kaster mest

Ta en sjekk med deg selv for å finne ut hvor dine matsvinnsynder går igjen. Det kan være en fin start for å komme på nye løsninger til hva du kan gjøre. Vi kaster ofte det samme om og om igjen, kanskje fordi vi kjøper for store forpakninger eller fordi vi kjøper noe vi ikke spiser så ofte.

Deretter kan du vurdere endringer. Kanskje du kan handle i løsvekt i stedet, eller bare erkjenne at du ikke er så glad i purreløk som du trodde du var. Det er ingen skam å snu.

2. Gjenoppliv brød og rundstykker

Brød og rundstykker som begynner å bli tørre kan lives opp igjen med litt fuktighet. Fukt et kjøkkenhåndkle og legg det rundt brødet eller rundstykkene før du setter dem inn i ovnen. Vipps har du resirkulert litt bakeverk!

LES OGSÅ: Slik jobber REMA 1000 med å redusere matsvinn

3. Oppbevar maten smart

Av egen erfaring vil grønne bladgrønnsaker som salat og spirer gå tapt fort dersom man ikke oppbevarer dem smart. Ta dem ut av plasten når du kommer hjem fra butikken og ha dem i en lufttett boks med lokk, så vil du se at du har frisk salat i lang tid. Hvis du vasker bladene før du legger dem i bokser må du passe på at de blir tørre igjen slik at det ikke oppstår mugg.

4. Vær kreativ med blader, skall og røtter

Bananskall kan brukes til å lage et ypperlig og næringsrikt plantevann. Legg skallene i et stort syltetøyglass med vann, la dem stå slik i et par dager, og mat deretter vannet til plantene dine. Snart vil du se dem blomstre som aldri før.

Blomkålen har mange store blader som vi ofte skjærer rett av og kaster. Disse kan man faktisk bruke i wok og grønnsakskraft. Vask og kutt bladene i små biter og hiv dem oppi.

Endene på grønnsaker som vårløk og stangselleri kan plantes og bli til en ny, gjenopplivet variant av seg selv. Sett stilkene i et glass med kaldt vann, og du vil se at de vokser ut igjen etter noen uker.

LES OGSÅ: Dette er kundenes 21 beste tips til å kaste mindre mat

5. Frys ned rester hvis de ikke frister

Det er ikke alle som er like glad i å spise det samme måltidet to dager på rad, og det er jo selvfølgelig helt greit. Trikset er da å fryse ned maten i en boks, helst med en liten beskrivelse av hva som er oppi, slik at du kan hente opp en fiks ferdig middagsrett neste gang du har lite matlagingsinspirasjon.

6. Skap nye ressurser av matavfallet

Det har seg jo slik at det vil bli noe matavfall uansett hvor flinke vi er til å spise opp maten vår. Mange steder i Norge sorterer vi maten i en egen pose slik at den kan bli til biogass til busser og søppelbiler. Hvis man ikke har muligheter for å sortere matavfall via kommunen kan man lage sin egen kompost. Dersom du har en hage eller hageflekk kan du sette opp en kompostbinge. Hvis du bor i leilighet kan du sette opp en bokashikompost, det tar liten plass og lukter ikke vondt. Da trenger du en kompostbøtte og bokashistrø. Hvor kult er det ikke at du da vil produsere din egen jord?

LES OGSÅ: Kast mindre mat med tips fra @fattig.student