Inkluderende arbeidsliv: — Jobben har virkelig forandret livet mitt | Samfunnsansvar | REMA 1000
Hopp til innhold
Dette er en av 1000 grunner til å velge REMA 1000.
Les mer
Rema.no Ansvar Inkluderende arbeidsliv: — Jobben har virkelig forandret livet mitt

Inkluderende arbeidsliv: — Jobben har virkelig forandret livet mitt

En samtale i butikken endret livet til Victor Stange (31), som i dag jobber i butikken på Fredensborgveien. REMA 1000 er en inngang til arbeidslivet for mange mennesker, og over 80 prosent av Kjøpmennene ansetter personer som av en eller annen grunn faller utenfor.

— Hei, hvordan går det?

Bak kassa på REMA 1000 i Fredensborgveien i Oslo står Victor Stange (31). Klokken er noen minutter over tre, og han hilser vaktens første kunde velkommen.

— Jeg prøver å hilse på alle, gjerne med navn. Folk liker å føle seg sett, sier Victor.

Ansetter de som faller utenfor

Troen på enkeltmennesker er en sentral del av kulturen i REMA 1000. Ifølge en uavhengig undersøkelse gjort av FAFO har nærmere 80 prosent av REMA 1000s kjøpmenn tatt ansvar for mennesker i sitt lokalsamfunn ved å være en døråpner for de som faller utenfor arbeid og utdanning. Victor er en av dem som har fått en slik sjanse. I dag er han rak i ryggen og full av selvtillit. Det lune smilet møter alle som kommer inn i butikken og small talken går lett. Men slik har det ikke alltid vært.

Da Victor kom til verden i 1989, kom han fire måneder før termin. Den tidlige fødselen førte med seg vansker i oppveksten — skolegangen var preget av mobbing og mangel på tilhørighet. Da Victor skulle ta fatt på arbeidslivet opplevde han at det var vanskelig å finne en jobb som passet ham.

Vendepunktet: Kjøpmann Kent Windahl ga Victor et vendepunkt i livet han sent vil glemme.

Gjennom NAV fikk Victor et møte med REMA 1000 og Kjøpmann Kent Windahl i Fredensborgveien. Det ble et vendepunkt.

Victor husker samtalen utrolig godt. Han hadde gått arbeidsledig en stund, og både motivasjon og selvfølelsen var på bunnpunktet. Det var ikke butikkjobb han hadde sett for seg.

– Utrolig nok endte samtalen med at Kent ville gi meg en sjanse, forteller Victor.

For første gang opplevde han at noen ville satse på ham. Han ble sett.

– Å få innpass i arbeidslivet er så viktig for å føle tilhørighet. Denne jobben har virkelig forandret livet mitt. Jeg har aldri hatt det bedre enn jeg har det nå, sier han.

– Alle fortjener en sjanse

I Norge står over 700 000 personer i alderen 20-66 år utenfor arbeidsliv eller utdanning, ifølge tall fra NAV. Det utgjør over 20 prosent. Som eier av egen butikk ser Kent Windahl det som en del av sitt samfunnsansvar å hjelpe folk ut i arbeid. Særlig folk som av en eller annen årsak har havnet litt på utsiden, og som trenger litt drahjelp for å komme seg opp på bena igjen, forteller butikksjefen.

– Da jeg møtte Victor for første gang var han en helt annen person. Han var svært usikker og innesluttet. Likevel så jeg at han gjerne ville jobbe, så jeg gav ham muligheten. I dag er han en av butikkens viktigste ressurser, og helt avgjørende for den gode kulturen vår, forteller Windahl.

Norges hyggeligste mann? I 2020 ble Victor kåret til «Norges hyggeligste kassamann 2020» av ukebladet Hjemmet.

For ham handler det om å gi alle en «fair» sjanse. Å se folk for hvem de er, og ikke minst for hva de kan bli i fremtiden.

– Min holdning er at så lenge folk har positiv innstilling, er motiverte og møter tidsnok på jobb, så kan de få prøve. Du kommer utrolig langt med gode holdninger. Alt annet kan du lære deg, sier Windahl.

Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle jobbe i matbutikk. Nå kan jeg ikke se for meg å jobbe noe annet sted.

Unik arbeidskultur

I butikken hans i Fredensborgveien har 10 av 13 ansatte som tidligere har vært på arbeidstiltak fått fast jobb. Noen begynte opprinnelig i et tiltak for å lære språk. Andre har vært på tiltak fordi de av en eller annen grunn har falt litt utenfor samfunnet, eller fordi de har en utdanning fra et annet land som de ikke har papirer på, og dermed ikke får brukt den i Norge.

En slik rekruttering gir bredde og mangfold — og en helt unik kultur.

– Det er viktig å huske på at det er menneskene som er en bedrifts viktigste ressurs. Ved å ha ansatte fra ulike bakgrunner, med ulike historier, blir vi et sterkere lag. Det skaper rett og slett en helt unik arbeidskultur, sier Windahl.

Norges hyggeligste kassamann

Tilbake i kassen ekspederer Victor kunder. En stamkunde vil gjerne småprate med han, en annen trenger hjelp med parkering. Han sier hei, ha det og hva heter du på minst fire språk; fransk, polsk, tysk og «butikk-spansk».

– Jeg prøver å smile og være blid mot alle. Jeg vet hvor mye jeg setter pris på det selv, sier Victor.

Fem år har gått siden han fikk jobben i Fredensborgveien. Og det er liten tvil om at han endelig har funnet sin plass i arbeidslivet. I 2020 ble Victor kåret til «Norges hyggeligste kassamann 2020» av ukebladet Hjemmet.

– Det var en utrolig god følelse. Den sitter enda, ett år etterpå. Det betydde virkelig mye for meg, og jeg er rett og slett skikkelig stolt!

– Har du noe tips til andre for hvordan de kan lykkes med å komme seg inn i arbeidslivet?

– Smil, vær uredd, le av deg selv og våg å ta en sjanse – selv på jobber du i utgangspunktet ikke drømmer om, tipser Victor.

REMA 1000 heier på enkeltmennesket